Krem z mocznikiem

Mocznik w kosmetykach, dzięki swym właściwościom higroskopijnym, wiąże wodę w naskórku i zapobiega jej nadmiernemu parowaniu. Dzięki temu odpowiada za utrzymanie właściwego nawilżenia warstwy rogowej naskórka. Mocznik jest naturalnym – występującym w organizmie – produktem przemian aminokwasów, dlatego nie ma właściwości alergizujących.

Farmaceuta polecił mi krem z mocznikiem. Po co dodaje się ten składnik do kosmetyków?

Mocznik w kosmetykach, dzięki swym właściwościom higroskopijnym, wiąże wodę w naskórku i zapobiega jej nadmiernemu parowaniu. Dzięki temu odpowiada za utrzymanie właściwego nawilżenia warstwy rogowej naskórka. Mocznik jest naturalnym – występującym w organizmie – produktem przemian aminokwasów, dlatego nie ma właściwości alergizujących.

Mocznik na skórę w stężeniu 2-10% działa nawilżająco i zmiękczająco oraz ułatwia przenikanie składników aktywnych do głębszych skóry. Natomiast stężenie mocznika większe niż 10% ma właściwości delikatnie złuszczające, reguluje rogowacenie, przez co wygładza i zmniejsza warstwę rogową naskórka. Dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania pęknięć i otwartych ran na stopach, co u chorych na cukrzycę zapobiega bardzo poważnym konsekwencjom. Zdrowe stopy to stopy odpowiednio nawilżone.

Reklama